Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z królika

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

królik 1 1/2 kg
boczek 40 dag
wątróbka 1/2 kg
ćwiartka z kurczaka 1 sztuka
cebula 2 sztuki
marchew 3 sztuki
pietruszka 2 sztuki
seler 1/2 sztuka
por 1/3 sztuka
czosnek 3 ząbki
sól
pieprz
grzyby suszone kilka sztuk
bułka czerstwa 2 sztuki
jaja 5 sztuk
Do formy:
masło
Bułka tarta klasyczna Prymat
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z królika

Kroki postępowania

1
Porcje królika, podsmażamy na tłuszczu, dodajemy kawałkami boczku.
Krok 1 - Pasztet z królika foto
2
Następnie podsmażamy drób, oczyszczone warzywa.
Krok 2 - Pasztet z królika foto
3
Całość wraz z przyprawami przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy na niewielkim ogniu około 1 godzinę.
Oczyszczoną wątróbkę podsmażamy oddzielnie (jej nie gotujemy).
Mięso strudzimy, usuwamy kości. W wywarze namaczamy bułki , odciskamy.
Krok 3 - Pasztet z królika foto
4
W/w składniki mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Mięso gdy będzie za suche wlewamy wywar. Doprawiamy do smaku, mieszamy. Wbijamy jajka, mieszamy.
Krok 4 - Pasztet z królika foto
5
Formy do pasztetu smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą, wypełniamy farszem. Wierzch przykrywamy plasterkami boczku.
Pasztet pieczemy około 1 1/2 godziny w 180 stopniach.
Krok 5 - Pasztet z królika foto
6
Smacznego!
Krok 6 - Pasztet z królika foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 25.08.2013 11:07
polecam, jest świetny
Megg 14.08.2013 17:23
uwielbiam taki pasztecik :-)
wiola333 14.08.2013 14:31
bardzo smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak