Przepis i sposób przygotowania na: Tort arbuzowy w wersji light
Obrać ze skórki, formując koła. Wydłubać pestki. Galaretkę razem z żelatyną rozpuścić w 0,5 litra wody a następnie schłodzić. Do zimniej galaretki wlać jogurt i wymieszać. Odstawić masę do lodówki, aby trochę stężała.
Pierwszy krążek arbuza ułożyć na paterze – założyć obręcz (ja mam plastikową, taką aby masa z ciasta nie spływała)i wylać połowę masy. Ułożyć drugi krążek i zalać go resztą masy – całość docisnąć delikatnie trzecim krążkiem i odstawić do lodówki na dwie godziny. Czekoladę rozpuścić w mikrofali lub w rondelku z odrobiną wody – polać torcik roztopioną czekoladą i posypać czekoladowymi kulkami. Odstawić jeszcze na 20 minut do lodówki.
Polecam…idealny torcik na upały, lekki i soczysty:)