Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z chleba

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1 litr
jajko 2 szt
cukier 10 dkg
cukier waniliowy 1 łyżeczka
kakao 10 dkg
słonecznik łuskany 10 dkg
rodzynki 10 dkg
masło miękie 10 dkg
cynamon Prymat 1 szczypta
chleb czerstwy 50 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z chleba

Chleb kroimy w kostkę, zalewamy mlekiem na całą noc lub na kilka godzin ( ja zalewałam rano i robiłam po powrocie z pracy). Po tym czasie najlepiej rozdrobnić chleb widelcem. Dodajemy jajka, cukier, masło, słonecznik, rodzynki, cukier waniliowy, cynamon i delikatnie mieszamy. Kakao dodajemy jako ostatni składnik i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem ( ja w tej chwili cierpię na brak tortownicy więc dałam do kwadratowej blachy wyłożonej papierem do pieczenia ). Wierzch ciasta posypujemy dodatkowo ziarnami słonecznika. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni , wkładamy przygotowane ciasto i pieczemy przez godzinę.
Ciasto po upieczeniu ma wygląd zakalca.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czarnula87 12.08.2013 21:37
ciekawe jak smakuje :)
Kasia35 12.08.2013 07:40
dobry pomysł na użycie czerstwego chleba
caralajna 12.08.2013 07:27
lepiej zrobić takie ciasto niż chleb wyrzucić :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak