Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz szynkowo-pieczarkowy

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

świeżej szynki wieprzowej 750 g
pieczarek ( dojrzałych ) 300 g
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziarna ziela angielskiego 2
sól do smaku
mąki ( do zagęszczenia sosu ) 1 łyżka
słodkiej śmietany 18 % 100 ml
bulion mięsny 500 ml
olej 3 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz szynkowo-pieczarkowy

Kroki postępowania

1
Na patelni rozgrzać olej. Szynkę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę a potem wrzucić na patelnię i podsmażyć. Potem cebulę i pieczarki oczyścić i pokroić : cebulę w kostkę a pieczarki w plasterki. Gdy mięso się podsmaży dodać cebulę i pieczarki i dalej smażyć około 6 minut.
Krok 1 - Gulasz szynkowo-pieczarkowy foto
2
Wszystko podlać bulionem, dodać przyprawy i dusić całość do miękkości. Mąkę rozrobić z odrobiną wody i zagęścić nią sos a potem zagotować i w razie potrzeby jeszcze doprawić.
Krok 2 - Gulasz szynkowo-pieczarkowy foto
3
Na koniec wlać śmietankę i wymieszać gulasz. Gulasz można podać z ziemniakami i surówką.
Krok 3 - Gulasz szynkowo-pieczarkowy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megg 11.08.2013 22:48
super lubię taki gulasz
Aannkaa82 11.08.2013 20:39
Mięsko akurat dla mnie, lubię taką wersję szynki.
lee-aa 11.08.2013 20:06
pyszne tradycyjne jedzonko :)
Katarzyna/kate1980 11.08.2013 19:42
bardzo fajne danie
Sylwia26 11.08.2013 19:42
nabrałam ochoty :) pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak