Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z ziemniaków, jaj i pieczarek

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 50 dag
jaja 5
pieczarki 30 dag
jogurt 3/4 szklanki
cebula 1
margaryna 3 łyżki
pieprz do smaku
sól do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z ziemniaków, jaj i pieczarek

1. Ziemniaki ugotować w łupinach (ja gotuję obrane), obrać, pokroić w talarki.
2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, usmażyć na tłuszczu, dodać oczyszczone i posiekane pieczarki, udusić do miękkości.
3. Ugotowane na twardo jaja obrać i pokroić na plasterki.
4. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką.
Układać warstwami ziemniaki, pieczarki i jaja, każdą warstwę przyprawiając pieprzem i solą. Górną warstwę powinny stanowić ziemniaki.
5. Potrawę polać osolonym jogurtem i zapiekać w nagrzanym piekarniku przez 30 minut, aż brzegi się zrumienią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak