Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podlaska potrawka z ryby

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 250 ml
masło 20 g
mąka 10 g
sól, pieprz
gałaka muszkatołowa
ryba 1 (gotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: Podlaska potrawka z ryby

1. Włożyć masło w rondelek i zrumienić troszkę, po czym dodać mąkę, zasmażyć razem i dodać tyle mleka, by utworzyć dość rzadki sos. Wsypać małą łyżeczkę soli, pieprzu, szczyptę papryki, nieco gałki muszkatołowej, łyżeczkę sproszkowanego imbiru. Wymieszać to wszystko dobrze, zagotować.
2. Do tak przyrządzonego sosu włożyć smażoną lub gotowaną rybę, rozdrobnioną na kawałeczki wielkości orzecha laskowego. Postawić na ogień i gotować 10 minut.
3. Wyłożyć na gorący półmisek, przybrany nacią pietruszki i wydać na stół.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak