Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażan kiszony na sposób wschodni

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
koper łodygi
czosnek
chrzan
cukier 1 łyżeczka
jogurt naturalny 1 łyżeczka
chili płatki
woda 800 ml
bakłażan

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażan kiszony na sposób wschodni

Kroki postępowania

1
Do słoików włożyć pokrojone świeże łodygi kopru, dodać ząbki czosnku pokrojone w ćwiartki oraz kawałki chrzanu.
Krok 1 - Bakłażan kiszony na sposób wschodni foto
2
Wypełnić słoiki plastrami bakłażana i dodać po trochę mielonych płatków chili. Na wierzchu położyć po trochę kopru i pokrojonego czosnku.
Krok 2 - Bakłażan kiszony na sposób wschodni foto
3
Sól morską i cukier dodać do gorącej wody, mieszać do rozpuszczenia, a następnie przestudzić. Dodać jogurt naturalny i dokładnie wymieszać - zalać słoiki do pełna. Zakręcić i odstawić na kilka dni w ciemne miejsce.
Krok 3 - Bakłażan kiszony na sposób wschodni foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 15.08.2013 08:41
Bakłażan po zakiszeniu smakiem przypomina ogórki, ponieważ dodałam te same przyprawy (koper, chrzan, czosnek), jakie dodaję do kiszenia ogórków - jedynie dziwna jest jego konsystencja... pozostaje taki dziwnie gąbczasty, jak wtedy, kiedy jest świeży... ale smak OK :)
IZABELA29 10.08.2013 13:46
tak nigdy nie robiłam
jasiek 10.08.2013 13:16
super na zimę
pycia9 10.08.2013 10:52
super przepis
iwi 10.08.2013 10:38
Warto wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak