Sztufada po podlasku

Sztufada po podlasku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina

    1 kg
  • słonina

    50 g
  • marchew

    1 szt
  • cebula biała

    1 szt
  • wódka

    25 ml
  • smalec

    20 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Kawałek mięsa zrazowego naszpikować grubo pokrajaną słoniną i włożyć na rozpalony w rondlu tłuszcz. Obracać mięso na wszystkie strony, trzymając rondel na silnym ogniu, aby dobrze wkoło je zrumienić.
2. Gdy już się dobrze zrumieni, dodać pokrajaną marchew, cebulę, kilka ziarenek pieprzu, listek laurowy oraz białe wino lub trochę czystej wódki. Przykryć pokrywą i dusić na bardzo wolnym ogniu około 3 godzin.
3. Ogień musi być tak mały, żeby mięso ledwie się gotowało.
4. Przed wydaniem obsypać pieczeń mąką, obrócić kilka razy w sosie, aby zgęstniał, po czym wyłożyć na półmisek i zaraz polać sosem przecedzonym przez rzadkie sito.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Joanna108

07.03.2011 08:25
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat