Przepis i sposób przygotowania na: przerośnięte pieczarki (portobello) nadziewne kaszą gryczaną z serem twarogowym
Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić.
Cebulę obrać pokroić w drobną kosteczkę i zrumienić na maśle z łyżeczką cukru.
Farsz: w misce wymieszać kaszę z serem twarogowym, zrumienioną cebulką, rozgniecionym czosnkiem, jajem. Dodać rozdrobnione świeże zioła, ja lubię dużo (2-3 łyżki) rozmarynu, tymianku, oregano, bazylii, szałwii (jak do pizzy). Doprawić solą i pieprzem, można dodać kurkumy. Dokładnie wymieszać.
Pieczarki nafaszerować, piec około 30-40 minut w 200 stopniach. Udekorować zielonymi ziołami, gotowe smacznego.
* pieczarki przed pieczeniem można 1-2 minuty obsmażyć na patelni na maśle, aż woda z pieczarek wypłynie; ja tego nie zrobię, a pieczarki są jędrne;
** ilość farszu zależy od wielkości pieczarek, jak farszu zostanie można usmażyć z niego placek/placki;