Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

przerośnięte pieczarki (portobello) nadziewne kaszą gryczaną z serem twarogowym

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 10 dużych
kasza gryczana 100 gram
jajko 1 średnie
czosnek 1-2 ząbki
cebula 1/2 średniej
zioła świeże wg uznania
masło 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
sól wg uznania
pieprz do smaku
ser biały twarogowy 100 (śmietankowy)
Kurkuma mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: przerośnięte pieczarki (portobello) nadziewne kaszą gryczaną z serem twarogowym

Pieczarki umyć.
Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić.
Cebulę obrać pokroić w drobną kosteczkę i zrumienić na maśle z łyżeczką cukru.
Farsz: w misce wymieszać kaszę z serem twarogowym, zrumienioną cebulką, rozgniecionym czosnkiem, jajem. Dodać rozdrobnione świeże zioła, ja lubię dużo (2-3 łyżki) rozmarynu, tymianku, oregano, bazylii, szałwii (jak do pizzy). Doprawić solą i pieprzem, można dodać kurkumy. Dokładnie wymieszać.
Pieczarki nafaszerować, piec około 30-40 minut w 200 stopniach. Udekorować zielonymi ziołami, gotowe smacznego.

* pieczarki przed pieczeniem można 1-2 minuty obsmażyć na patelni na maśle, aż woda z pieczarek wypłynie; ja tego nie zrobię, a pieczarki są jędrne;
** ilość farszu zależy od wielkości pieczarek, jak farszu zostanie można usmażyć z niego placek/placki;

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 13.01.2014 19:51
świetny przepis :)
Motorek 31.10.2013 08:10
bardzo smaczne
Wafelek2601 06.10.2013 12:13
Muszą być pyszne
mirosława4 29.09.2013 18:15
ciekawe to nadzienie z takim jeszcze nie próbowałam :)
Krystyna32 20.08.2013 18:52
bardzo lubię
Alex_M 13.08.2013 08:06
swietne danie :)
katarzynagotuje 11.08.2013 12:49
apetycznie danie :)
kala9287 10.08.2013 15:45
ale apetycznie wyglądają:)
gosia56 10.08.2013 14:06
napewno pyszne takie pieczarki
joanna30 10.08.2013 12:04
Ale one musza byc pyszne
olkaaa 10.08.2013 11:46
super wygląda
okrysia 10.08.2013 07:53
SMACZNE TO!
fotoviderek 10.08.2013 00:06
Pięknie wyglądają, a smaku się domyślam - mniam, mniam :)
treonina 09.08.2013 22:36
cudownie to wygląda
ONY_za_kare 09.08.2013 22:17
coś dla mnie! nie podzieliłbym się z nikim :P
dziewczyna_z_kodeksem 09.08.2013 22:12
robię podobne, znikają w kilka chwil, mimo swych rozmiarów
lee-aa 09.08.2013 21:09
pyszne :) uwielbiam portobello za ich charakterystyczną słodycz :)
artur7 09.08.2013 20:14
bardzo ladne
cukiereczek 09.08.2013 19:35
ale pyszne
alaaa 09.08.2013 19:34
bardzo to apetycznie wygląda
migotka28 09.08.2013 19:20
podoba mi się to jedzonko
Katarzyna/kate1980 09.08.2013 19:12
fajna nazwa i fajny przepis
Konczi 09.08.2013 19:06
Nazwa potrawy oryginalna :D prezentują się apetycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak