Przepis i sposób przygotowania na: Pierwszy kisielek borówkowy z jabłuszkiem
Borówki i jabłko dokładnie myjemy. Zagotowujemy sok jabłkowy (oczywiście używamy soku z atestami dla dzieci), wrzucamy borówki i gotujemy przez około 10 minut. W tym czasie obieramy jabłko, a następnie je miksujemy na papkę.
Przecedzamy borówki do oddzielnej miseczki. Przecieramy je przez sitko i łączymy z jabłkiem.
Skrobię kukurydzianą rozrabiamy w niewielkiej ilości wody. Wywar borówkowo-jabłkowy doprowadzamy do wrzenia, wlewamy skrobię, zagotowujemy. Studzimy i przekładamy do miseczek.
Na wierzchu układamy jabłka z borówkami.
Oczywiście można wymieszać mus owocowy z kisielem, jednak warto przyzwyczajać maluszka do różnych tekstur w jednym posiłku.
Z podanych proporcji wychodzą trzy porcje dla półrocznego dziecka. Starsze dzieci też z przyjemnością zjedzą taki deserek w upalny dzień :).Ja podaję synkowi z ciasteczkiem ryżowym.