Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka z kleikiem ryżowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kleik ryżowy 1 op
cukier waniliowy 1 op
margaryna 250 g
jajko 3 szt
cukier 3/4 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka 3/4 szkl
dżem wiśniowy 250 g
galaretka wiśniowa 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka z kleikiem ryżowym

Na stolnicę wsypać grysik, mąkę z proszkiem, cukry dodać jajka i margarynę wszystko razem posiekać i zagnieść ciasto.Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego a następnie układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie słaszczyć kuleczki i zrobić palcem wgłębienie.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C aż ciasteczka będą mieć złoty kolor. Galaretkę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody, przestudzoną dodać do dżemu i wymieszać. Kiedy zacznie się zsiadać nakładać porcje dżemu na przestudzone ciasteczka w ich wgłębienie. Przed podaniem schłodzić jeszcze w lodówce. Smacznego!!!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 10.07.2014 17:10
fajny pomysł, ciasteczka wyglądają pysznie
ppaulina 09.08.2013 20:58
pycha robie podobne
marta1221 09.08.2013 10:59
ciekawe te ciasteczka :)
Megg 08.08.2013 22:19
bardzo smaczne ciasteczka
patryska76 08.08.2013 19:40
Przepis warty wypróbowania ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak