Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka agrestowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

agrest 1/2 kg
spirytus 1/2 l
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka agrestowa

Kroki postępowania

1
Agrest obczyścić z ogonków i szypułek, wypłukać. Rozgnieść owoce lub przekroić, wsypać do słoja i zasypać cukrem. Odstawić na 2-3 dni aby cukier rozpuścił się, a owoce puściły sok. Następnie zalać spirytusem, szczelnie zamknąć słój i odstawić na miesiąc.
Krok 1 - Nalewka agrestowa foto
2
Nalew przefiltrować przez gęstą gazę, aby nie dostały się pestki z agrestu. Rozcieńczyć pół na pół z ostudzoną przegotowaną wodą. Odstawić na kolejny miesiąc w ciemne i zimne miejsce.
Krok 2 - Nalewka agrestowa foto
3
Po miesiącu nalewka jest gotowa do picia.Im dłużej nalewka jest pozostawiona w butelce tym jest lepsza. Jeżeli lubimy nalewkę lżejszą i słodszą, można dodać więcej cukru i wody
Krok 3 - Nalewka agrestowa foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Przepisy Joanny 28.02.2014 18:00
wspaniała naleweczka
Pietruszka 12.01.2014 11:02
fajny przepis
m1monika 29.11.2013 13:10
super naleweczka :-)
matesko 03.09.2013 15:17
smaczna naleweczka
Halina7 12.08.2013 11:39
bardzo smaczna
Skoter 09.08.2013 11:52
super nalewka
okrysia 09.08.2013 07:37
SMACZNE TO!
Małgorzata9 08.08.2013 23:12
fajny pomysł na nalewkę
cukiereczek 08.08.2013 16:29
bardzo ciekawe
Paolcia 08.08.2013 15:01
super przepis:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak