Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe ciasto borówkowo rabarbarowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
drożdże 20 gram
jajko 1 szt.
mleko 2% 1/4 szklanka
cukier brązowy 1/4 szklanka
cukier wanilinowy 1 łyżeczka
masło 50 gram
kruszonka
cukier 1 1/2 łyżka
mąka 1 1/2 łyżka
masło 1 1/2 łyżka
lukier
białko 1/2 szt.
cukier puder 3 łyżki
sok z cytryny 1 łyżeczka
cynamon 1/3 łyżeczka
borówki 1/2 szklanka
rabarbar 2 laska
orzechy laskowe 1 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ciasto borówkowo rabarbarowe

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy, a świeże drożdże rozdrabniamy i mieszamy z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru - pozostawiamy na 10-15 minut w ciepłym miejscu.
Szklankę mąki mieszamy z cukrem, mączką orzechową i dodajemy do tego ciepłe masło, jajko i zaczyn drożdżowy z cukrem waniliowym. Wyrabiamy ciasto i posypujemy lekko mąką. Odstawiamy na 30 - 40 minut w cieple.
Krok 1 - Drożdżowe ciasto borówkowo rabarbarowe foto
2
Wyrośnięte ciasto zagniatamy delikatnie i wykładamy do 2 naczyń żaroodpornych. Można je posmarować masłem. Umyte borówki i rabarbar pokrojony w paseczki wykładamy na ciasto.
Na wierzch dajemy odrobinę cukru jeśli chcemy, by było ciasto słodsze.
Krok 2 - Drożdżowe ciasto borówkowo rabarbarowe foto
3
Owoce posypujemy kruszonką, którą robimy mieszając równe ilości mąki, masła i cukru wraz z cynamonem.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut temp. 180 stopni.

Lukier robimy z białka, soku z cytryny i cukru pudru. W zależności od wielkości białka dodajemy cukier puder by zagęścić lukier. Mieszamy dokładnie, by powstała gęsta masa.
Ciasto lukrujemy po wyciągnięciu z piekarnika i chwilowym przestygnięciu.

Smacznego :)
Krok 3 - Drożdżowe ciasto borówkowo rabarbarowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

owca441 11.08.2013 14:02
pyszności))))))))
agnieszka214 10.08.2013 15:16
bardzo smaczne ciacho
Czarnula87 08.08.2013 21:20
lubię takie ciacha :))
teresa18 08.08.2013 19:41
apetyczne))))))
Mniam 08.08.2013 10:39
Super ciasto!
aisoglam 08.08.2013 09:29
Szklanka mąki :)
wedith1 08.08.2013 08:40
W składnikach nie ma mąki - ile tej mąki?
malaczarna23 08.08.2013 08:39
bardzo smaczne ciasto:)
Renata 08.08.2013 07:42
pyszne ciasto
Agnieszka-87-25 08.08.2013 07:37
borówki i rabarbar świetne ciacho!
Magula 08.08.2013 07:34
bardzo fajne ciasto, musi byc smaczne
kriko 08.08.2013 06:51
lubie takie
Krzysztof15 08.08.2013 06:45
pyszne ciasto
treonina 07.08.2013 23:05
świetnie wygląda :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak