Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi kokosowe ze śliwkami:

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

½ szklanki wrzącej wody,szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
½ szklanki wiórek kokosowych ,szczypta kurkumy ,25 śliwek węgierek
½ szklanki śmietanki słodkiej 18 % ,cynamon,cukier
mąka 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi kokosowe ze śliwkami:

Oczyścić śliwki , usunąć pestki , podzielić na połówki .Nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .
10 śliwek pokroić w małe kawałki , wsypać do garnuszka , podlać 4 łyżkami wody , wsypać 2 łyżki cukru i rozgotować .Przetrzeć przez sito. Dolać śmietankę . Zagotować na małym gazie .Doprawić cynamonem .Zostawić by sos ostygł .
Wsypać mąkę ze szczyptą kurkumy i wiórki kokosowe do miski , osolić – wymieszać .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .Wałkować na placki . Szklanką wykrawać kółka .Na każde kłaść połówkę śliwki przykryć drugim kółkiem i zlepiać pieroga ( na okrągło ) .Układać na wysypanej mąka tacce .
Gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.
Podawać z letnim sosem śliwkowo –cynamonowym posypane wiórkami kokosowymi ( mogą być kolorowe ), cukrem ( jeśli ktoś lubi jeszcze dosłodzić , jak nie to nie potrzeba ) i pokrojonymi w paseczki śliwkami ( 5 sztuk )


Pierogi pyszne .Tylko popełniłam błąd - śliwki były bardzo duże - trzeba był robić pierożki z ćwiartek śliwki a nie z połówek - były by mniejsze - a tak wyszły jak dla mnie za duże .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iknkirke 27.02.2011 12:33
fajne
wedith1 30.11.2010 19:04
bardzo pomysłowe! super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak