Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krupnik o smaku grzybowym z pęczaku na żeberkach

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

1 kg żeberek ,1 marchewka ,½ pietruszki ,1/8 selera ,½ pora ,2 liście laurowe ,4 ziela angielskie
pęczak 1/2 szklanki
grzyby suszone 1 garść
ziemniaki 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Krupnik o smaku grzybowym z pęczaku na żeberkach

Żeberka pociąć na paski . Zalać 1.5 litrem wody . Dodać przyprawę do zup, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować 50 minut. Wyjąć żeberka.Odlać ½ litra wywaru do dalszego duszenia żeberek. Kaszę dobrze wypłukać w zimnej wodzie kilkukrotnie ją zmieniając. Dodać do wywaru razem z pokrojonymi na ćwiartki lub ósemki ziemniakami, marchewką w plasterkach , selerem pociętym w cienkie paseczki, porem w krążkach i pietruszką w ćwierć talarkach. Gotować jeszcze 30 minut. Podawać posypaną usiekaną natką pietruszki .

Żeberka wyjęte z zupy wyluzować z kości i zrobić z nich ,, fałszywe gołąbki z żeberek „.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 03.09.2011 21:58
Patrząc na składniki i zdjęcie stwierdzam, że musi smakować bajecznie. Na pewno wypróbuję.
Smakosz6 03.08.2011 13:39
nie lubię krupników, ale ten... kto wie...?
wiosenka27 02.11.2010 15:18
Po składnikach widzę, że bardzo by mi smakował taki krupniczek:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak