Krupnik o smaku grzybowym z pęczaku na żeberkach

Krupnik o smaku grzybowym z pęczaku na żeberkach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 kg żeberek ,1 marchewka ,½ pietruszki ,1/8 selera ,½ pora ,2 liście laurowe ,4 ziela angielskie

  • pęczak

    1/2 szklanki
  • grzyby suszone

    1 garść
  • ziemniaki

    4 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żeberka pociąć na paski . Zalać 1.5 litrem wody . Dodać przyprawę do zup, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować 50 minut. Wyjąć żeberka.Odlać ½ litra wywaru do dalszego duszenia żeberek. Kaszę dobrze wypłukać w zimnej wodzie kilkukrotnie ją zmieniając. Dodać do wywaru razem z pokrojonymi na ćwiartki lub ósemki ziemniakami, marchewką w plasterkach , selerem pociętym w cienkie paseczki, porem w krążkach i pietruszką w ćwierć talarkach. Gotować jeszcze 30 minut. Podawać posypaną usiekaną natką pietruszki .

Żeberka wyjęte z zupy wyluzować z kości i zrobić z nich ,, fałszywe gołąbki z żeberek „.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IlonaAlbertos

03.09.2011 21:58
Patrząc na składniki i zdjęcie stwierdzam, że musi smakować bajecznie. Na pewno wypróbuję.

Smakosz6

03.08.2011 13:39
nie lubię krupników, ale ten... kto wie...?

wiosenka27

02.11.2010 15:18
Po składnikach widzę, że bardzo by mi smakował taki krupniczek:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat