Sposób przygotowania

Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, po 5 minutach dodajemy pokrojoną również w kostkę paprykę i cukinię. Smażymy kolejne 5 minut, po czym dodajemy pokrojonego i obranego ze skórki pomidora. Kontynuujemy smażenie do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Tuż przed zdjęciem patelni z ognia dodajemy posiekany czosnek i odsączonego z tłuszczu tuńczyka (olej z tuńczyka możemy wykorzystać do smażenia warzyw), mieszamy i przyprawiamy do smaku.
Gdy farsz lekko przestygnie dodajemy do niego pokrojone jajka.
W międzyczasie wyjmujemy ciasto na empanadillas i zostawiamy 10 minut w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Na każdym blaciku kładziemy 1 łyżeczkę farszu, składamy jak pierogi, uważając, aby farsz nie wychodził nam poza brzegi pierożków. Sklejamy a następnie przyciskamy ząbkami widelca, żeby mieć pewność, że dobrze się skleiły.
Empanadille układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy około 15 minut, do momentu kiedy pierożki się zarumienią.
Możemy je podawać od razu na gorąco, ale również rewelacyjnie smakują na zimno !

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika10

    super musze wyprubować :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Janina

    Ciekawy przepis;)
  • 0
    received_1208638852592767
    Opublikowano

    Konczi

    bardzo fajny przepisik
  • 0
    original
    Opublikowano

    Czarnula87

    smakowite danie
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    V_kuchareczka

    pyszne pierożki
  • 0
    original
    Opublikowano

    patryska76

    Palce lizać ! :D
  • 0
    original
    Opublikowano

    Gary Michy

    Smaczny pieróg :)
  • 0
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    Farsz - rewelacja! Moje smaki :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !