Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Calzone domowe.....

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczarki 0,5 kg
cebula 3 szt.
pierś z kurczaka 3 szt.
mąka 1,5 kg
drożdże 1 op.
sól
pieprz Prymat
ser żółty 0,5 kg
ketchup 4 łyżki
tabasco
przyprawa do gyrosa
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Calzone domowe.....

Kroki postępowania

1
Piersi kroimy na drobne kawałki przyprawiamy przyprawą do gyrosa i olejem. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię...
Krok 1 - Calzone domowe..... foto
2
Pieczarki kroimy w pół talarki a cebulę w grubszą kostkę i razem podsmażamy na tłuszczu dodając odrobinę kucharka...
Krok 2 - Calzone domowe..... foto
3
Czas na ciasto. Drożdże rozpuszczamy w litrze ciepłej wody dodajemy odrobinę cukru i mąki tak aby powstała gładka konsystencja budyniu. Następnie po 10 min. dodajemy tyle mąki aby powstało jednolite ciasto...
Krok 3 - Calzone domowe..... foto
4
Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy, smarujemy ketchupem, solimy wykładamy kurczaka i pieczarki z cebulą...
Krok 4 - Calzone domowe..... foto
5
Na wierzch nakładamy drugą część ciasta smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy ziołami. Pieczemy w temp. 220 stopni przez 20 minut...
Krok 5 - Calzone domowe..... foto
6
Smacznego!
Krok 6 - Calzone domowe..... foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

teresa18 07.08.2013 16:48
a ja myślałam że to tylko w formie pieroga tak się nazywa
Cranberry 06.08.2013 23:16
fajne calzone
Milena87 06.08.2013 22:52
muszę wypróbować ten przepis
iwi 06.08.2013 21:40
Przepyszne ;)
Rafał3 06.08.2013 21:40
paluszki lizać
Boska_Agatka 06.08.2013 21:29
wyśmienite polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak