Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ketchup domowy z blendera

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 2-3 kg
cebula 2 duże
czosnek 1 główka
pasta paprykowa 1 tubka
pieprz 1/2 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
cukier 1/2 szkl.
ocet 1/4 szkl.
papryka mielona 1 łyżka
mąka ziemniaczna

Przepis i sposób przygotowania na: Ketchup domowy z blendera

Pomidory sparzyć, obrać, pokroić zmiksować z dodatkiem posiekanej cebuli.
Przelać do garnka, dodać cynamon, pieprz, cukier, pastę paprykową i suchą paprykę. Nakryć pozostawiając mały prześwit i dusić przynajmniej godzinę. Przetrzeć przez sito, dodać ocet i wyciśnięty czosnek, dusić jeszcze 30 minut, aż część płynu odparuje. Gorący ketchup zagęścić bardzo delikatnie niewielką ilością mączki ziemniaczanej z wodą. Gorący ketchup przeać do słoików i pasteryzować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 01.05.2015 15:03
domowy zawsze lepszy i smaczniejszy od kupnego
jolanta53 08.08.2013 11:37
@Habibi_ pasta raczej łagodna z oczywistych względów, ale czasami i ostrą mieloną lub słodką dodawałam, więc jest dowolność działania.
jolanta53 08.08.2013 11:34
Ja sparzam i obieram chyba bardziej z przyzwyczajenia, bo do wszystkiego tak przygotowuję pomidorki, nawet do kanapek. Zdaje mi się jednak, że prościej jest przetrzeć same pestki z miąższu, niż do tego jeszcze skórki, które skutecznie zasłaniają w sitku otworki. Ale każdy robi jak uważa. Kiedyś też tak robiłam, ale przecierałam ślimakiem przy mikserze, natomiast obecnie robię to ręcznie.
SmacznaPyza 07.08.2013 22:23
skoro przecieramy to po co obierać ze skórki ? można sobie zaoszczędzić pracy i udusić ze skórką, która i tak zostanie na sitku :)
Habibi 07.08.2013 17:45
OK, widzę, że Ciebie nie ma na DS, więc zrobiłam na oko ;) pastę miałam łagodną, ale dodałam trochę domowej harissy, żeby podkręcić smak :))
Habibi 07.08.2013 08:26
pasta łagodna czy ostra? masz na myśli tę słoną pastę do kanapek? akurat mam w lodówce, bo dodaję też do zupy gulaszowej, kapuśniaku czy placków po węgiersku :)
Karolcia12 06.08.2013 21:39
bardzo fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak