Grillowana karkówka marynowana w tymianku, czosnku, oliwie i occie jabłkowym

Grillowana karkówka marynowana w tymianku, czosnku, oliwie i occie jabłkowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosnek

    2 ząbki
  • oliwa

    4 łyżeczki
  • ocet jabłkowy

    4 łyżeczki
  • tymianek

    1 pęczek
  • sól

    do smaku
  • karkówka

    60 bez kości
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Grillowana karkówka marynowana w tymianku, czosnku, oliwie i occie jabłkowym
Karkówkę kroimy na 4 grube plastry. Najlepsza do grillowania jest karkówka z błonami tłuszczu, dzięki nim grillowana karkówka jest bardziej krucha. Ząbki czosnku zgniatamy nożem i drobno siekamy. Tymianek/macierzankę siekamy nie musi być siekana bardzo drobno, można zostawić 4 gałązki i położyć po jednej na plaster karkówki bezpośrednio na grillu. Każdy plaster karkówki solimy, kładziemy siekany czosnek, tymianek, i polewamy po 1 łyżeczce oliwy i octu jabłkowego.
Krok 2 - Grillowana karkówka marynowana w tymianku, czosnku, oliwie i occie jabłkowym
Plastry karkówki układamy jeden na drugim i przykrywamy folią spożywczą. Tak przygotowaną karkówkę w marynacie odkładamy do lodówki na minimum 4 godziny.
Krok 3 - Grillowana karkówka marynowana w tymianku, czosnku, oliwie i occie jabłkowym
Tak przygotowaną karkówkę w marynacie odkładamy do lodówki na minimum 4 godziny. Zamarynowaną karkówkę układamy na rożnie rozgrzanego grilla i smażymy z każdej strony do uzyskania brązowego koloru.
Krok 4 - Grillowana karkówka marynowana w tymianku, czosnku, oliwie i occie jabłkowym
Gotową karkówkę podajemy na gorąco z ulubionym sosem lub chutney. SMACZNEGO!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Danka

07.10.2013 19:21
pyszności mniam

fotoviderek

18.08.2013 09:22
Świetna mięsko :)

Krakowianka

07.08.2013 07:36
pyszne mięsko a sezon grillowy cały czas trwa !! ;)

owca441

06.08.2013 20:29
super mięsko

cukiereczek

06.08.2013 19:56
bardzo smaczna

Konczi

06.08.2013 18:39
bardzo fajne połączenie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat