Fafernuchy - przpis prababci

Fafernuchy - przpis prababci

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • burak cukrowy

    0,5 kg
  • mąka żytnia

    0,5 kg
  • mąka pszenna

    0,5 kg
  • drożdże

    30 g
  • sól, pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Buraki ugotować w małej ilości wody (wody nie wylewać). Ugotowane buraki wyjąć i zmiksować. Zrobić rozczyn z drożdży i szklanki wywaru z buraków, poczekać aż wyrośnie
2. Dodać mąkę i zmiksowane buraki - wyrobić i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
3. Rozwałkować, kroić jak duże kopytka, a następnie piec w tradycyjnym piecu kaflowym z paleniskiem na drewno. Po upieczeniu fafernuchy polewa się wywarem z buraków cukrowych.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anna210

02.04.2011 10:28
no ciekawe...

swic

29.07.2010 21:09
fajowa nazwa!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat