Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fafernuchy - przpis prababci

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

burak cukrowy 0,5 kg
mąka żytnia 0,5 kg
mąka pszenna 0,5 kg
drożdże 30 g
sól, pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Fafernuchy - przpis prababci

1. Buraki ugotować w małej ilości wody (wody nie wylewać). Ugotowane buraki wyjąć i zmiksować. Zrobić rozczyn z drożdży i szklanki wywaru z buraków, poczekać aż wyrośnie
2. Dodać mąkę i zmiksowane buraki - wyrobić i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
3. Rozwałkować, kroić jak duże kopytka, a następnie piec w tradycyjnym piecu kaflowym z paleniskiem na drewno. Po upieczeniu fafernuchy polewa się wywarem z buraków cukrowych.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna210 02.04.2011 10:28
no ciekawe...
swic 29.07.2010 21:09
fajowa nazwa!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak