Drożdzówka z serem

Drożdzówka z serem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Na ciasto: 1/2 kg mąki 1 szklanka mleka 3 dkg drożdzy

  • twaróg

    40 dag
  • budyń waniliowy

    1 łyżka
  • cukier

    1/2 szklanki
  • jajko

    1 szt.
  • cukier

    6 dag
  • margaryna

    5 dag
  • jajko

    1 szt.
  • żółtko jaja

    1 szt.
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W przesianej mące zrobić dołek i wlać do niego roztarte drożdze z 2 łyżkami ciepłego mleka i łyżką cukru. Poprószyć lekko mąką i zostawić do \"wyruszania się drozdzy\". Po 10-15 min dodać rozpuszczony tłuszcz ,jajko żółtko,szczyptę soli , resztę mleka i wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od ręki.Na końcu posypać leciutko mąką , przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować ser tak jak na sernik. Ser zmiksować dodać pozostałe składniki i zapach,mogą też być rodzynki. Wyrośnięte ciasto rozwałkować w prostokąt ,nałożyć nadzienie zwinąc w rulon następnie oba końce zlepić tworząc koło. Potem ponacinać tak jak pokazane jest w zakładce na moim forum ,posmarować białkiem i upiec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 35-40 min. Upieczone i chłodne można polukrować

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (24)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Wafelek2601

30.06.2013 12:10
Taką drożdżówkę to ja z chęcią zjem

Magda60

25.11.2012 21:56
swietne

Ewelina38

18.11.2012 18:29
rewelacyjne, a przepis koniecznie musi być w mojej księdze :)

MAR3STA

18.11.2012 17:58
uwielbiam

anemon

31.10.2012 13:01
Jeszcze nigdy nie piekłam drożdżówki w takim kształcie,więc wkorzystam natychmiast Twój pomysł jak tylko nadarzy się okazja.

ilka_86

01.12.2011 11:24
pyszna

kotlet

19.10.2011 22:45
rewelacyjny przepis

kotlet

19.10.2011 22:44
rewelacyjnie wygląda

Motorek

13.09.2011 09:34
pycha

anja3107

30.08.2011 15:58
rewelacyjna!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat