Przepis i sposób przygotowania na: Paella z kurczakiem
Bulion gotujemy z dodatkiem szafranu na wolnym ogniu , by przed dodaniem do paelli był cały czas gorący.
Filety oczyszczamy , kroimy w kostkę.
Paprykę kroimy w kosteczkę , sparzonego i obranego pomidora również.
Czosnek kroimy w plasterki.
Na dużej patelni z wysokimi ściankami rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso ok. 4-5 minut.
Dodajemy przygotowane warzywa , ok. 1 płaską łyżeczkę soli i przesmażamy razem ok. 5 – 7 minut na wolnym ogniu cały czas mieszając.
Doprawiamy szczyptą papryki i chili , wlewamy wino i redukujemy na wolnym ogniu ok. 3 minuty.
Dodajemy koncentrat pomidorowy i wsypujemy ryż do paelli.
Dokładnie mieszamy i smażymy kilka minut.
Wlewamy gorący bulion i „dusimy” na wolnym ogniu ok. 8-10 minut.
Na sam koniec polewamy całość odrobiną oliwy ( po całości ) i posypujemy posiekaną zieleniną ( pietruszka i szczypiorek ).
Gotowe!