Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kurczak na butelce piwa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kurczak (cały ) 1 1,5 kg
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
piwo
ziemniaki

Przepis i sposób przygotowania na: kurczak na butelce piwa

Kurczaka oczyszczonego przyprawiamy przyprawami tak jak lubimy. Odstawiamy na 2-3 godziny aby przeszedł przyprawami. Butelkę piwa wkładamy pod ciepłą bieżącą wodę i czyścimy z naklejek. Tak oczyszczoną butelkę wkładamy w kurczaka-tak aby szyjka butelki dotykała szyjki kurczaka i piwo spływając spływało po wierzchu a nie środku kurczaka-ja go szyłam nićmi bo inaczej piwo poleciałoby do środka. układamy na blaszce i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy godzinę na kilogram kurczaka. Mój ważył 1,5 więc piekłam go 1,5 godziny. Wyśmienicie smakuje z pieczonymi ziemniakami. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ao_12 06.08.2013 20:59
bardzo smaczny taki kurczaczek;)
Habibi 05.08.2013 11:18
ja piekę na wysokiej puszce z piwem :) szybko, prosto i smacznie :)
Magula 05.08.2013 10:14
nie robiłam jeszcze takiego kurczaczka
treonina 04.08.2013 22:55
słyszałam o tym pomyśle z butelką ale nigdy go nie wypróbowałam :-)
Megg 04.08.2013 22:10
przepyszny taki kurczaczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak