Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buchty czyli kluski na parze

2.0
(10)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 200 gramów
mleko 125 mililitrów
jajko 1 sztuka
drożdże 20 gramów
masło 2 łyżeczki
cukier 2-3 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Buchty czyli kluski na parze

Kroki postępowania

1

Masło roztopić w małym rondelku i odstawić do ostudzenia.

Krok 1 - Buchty czyli kluski na parze foto
2

Do małego naczynia wlać ciepłe mleko, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki. Do tego dodać pokruszone drożdże i wymieszać dokładnie do połączenia składników. Odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.

Krok 2 - Buchty czyli kluski na parze foto
3

Przesianą mąkę wsypać do miski, dodać do niej szczyptę soli oraz resztę cukru. Następnie dodać wyrośnięte drożdże, jajko i zagnieść ciasto.

Krok 3 - Buchty czyli kluski na parze foto
4

W trakcie zagniatania dolewać roztopione masło. Wyrobione ciasto zostawić w misce, przykryć czystą bawełnianą ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia na około 40 minut.

Krok 4 - Buchty czyli kluski na parze foto
5
Z wyrośniętego ciasta urywać kawałki i formowac kulki. Kluski układać w garnku do gotowania na parze z gotująca się wodą.
Krok 5 - Buchty czyli kluski na parze foto
6

Gotować, a właściwie parować 10-15 minut.

Krok 6 - Buchty czyli kluski na parze foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ana1 20.08.2013 18:56
wspaniale wyglądają aż ślinka leci
Magula 12.08.2013 12:47
Alex z gulaszem jeszcze nie jadłam, ja zawsze podaję na słodko, z sosem lub musem owocowtym
Alex_M 11.08.2013 11:45
uwielbiam z gulaszem! :)
Magula 07.08.2013 09:51
anemon ja od razu po uformowaniu dałam na pare i ładnie wyrosły
anemon 06.08.2013 13:21
Lubię kluski na parze, zwłaszcza z owocowym sosem. Robię podobnie, jedynie daję mniej drożdży i po uformowaniu klusek zostawiam je jeszcze do wyrośnięcia, a dopiero później do garnka.
everay 04.08.2013 19:45
pycha, smak dzieciństwa:)
tomek18 04.08.2013 19:11
bardzo lubię
sanielcia 04.08.2013 16:41
Oj jakie dobre :)
adelajda 04.08.2013 16:00
tradycja sama się broni, super !!
Konczi 04.08.2013 15:55
Bardzo lubię kluski na parze, super :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak