Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tosty francuskie z karmelizowanym jabłuszkiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bułka 1 średnia
jajko 2
mleko 2 łyżki
cynamon 1 łyżeczka
cukier wanilinowy 1 łyżeczka
cukier 2,5 łyżki
jabłka 3 małe
olej rzepakowy 1 łyżka
sok z cytryny 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tosty francuskie z karmelizowanym jabłuszkiem

Bułkę kroimy, jajka roztrzepujemy z dodatkiem mleka, cynamonu, cukru waniliowego oraz łyżeczką cukru, odstawiamy.

Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki (większe jabłka w ósemki).

2 łyżki cukru upalamy na patelni, zalewamy ostrożnie sokiem z cytryny i podgrzewamy do rozpuszczenia karmelu. Do sosu dodajemy jabłka i dusimy chwilkę.

Bułkę namaczamy w jajkach, odstawiamy na 3 minuty, następnie smażymy na łyżce oleju (opcjonalnie masła).

Gotowe tosty wykładamy na talerz, dodajemy jabłuszka, polewamy odrobiną sosu. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 04.08.2013 16:01
bardzo fajne śniadanko
marcia7 04.08.2013 14:33
super te jabłuszka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak