Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marchewka z groszkiem - do obiadu

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchewka z groszkiem 300 g
sól
pieprz
cukier szczypta
masło 50-60 g
mąka pszenna 2 czubate lyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Marchewka z groszkiem - do obiadu

Marchewkę z groszkiem (latem użyć świeżych warzyw, zimą mrożonych) przepłukać na sicie, wrzucić do garnka, zalać wodą ok. 2 cm ponad powierzchnie warzyw. Dodać szczyptę cukru, soli i gotować do miękkości.

W międzyczasie na patelni rozpuścić masło, gdy zacznie bąbelkować, wsypać mąkę, wymieszać dokładnie.

Przesmażyć na złoto, wlać 2 chochelki wody z gotowania warzyw, rozprowadzić dokładnie, zagotować, wlać do warzyw.

Wymieszać dokładnie, gotować chwilę aż całość zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 23.02.2014 17:56
smaczny dodatek do obiadu
berys18 11.02.2014 13:50
i taka właśnie lubię
misia53 08.09.2013 14:10
nawet największy niejadek lubi taką marcheweczkę
Malinka 07.08.2013 22:25
Bardzo lubię, bo szybko się robi i dobrze smakuje.
SmacznaPyza 04.08.2013 19:16
mrożonkę to rozumiem - wsypać z opakowania wszystko i już, ale już ze przygotowując świeże warzywa to najpierw poddusiłabym marchewkę bo gotuje się dłużej niż groszek
msmors 04.08.2013 12:39
bardzo dobre
leonowie 04.08.2013 12:03
smacznie i szybko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak