Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gniazdka - hiszpańskie pączki

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 20 dag
masło 10 dag
jajko 4
sól
olej do smażenia
cukru pudru 20 dag
sok z cytryny 1-2 łyżki
gorąca woda 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Gniazdka - hiszpańskie pączki

W garnku zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić. Ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycki cukierniczej. Z papieru pergaminowego wyciąć kwadraty o boku ok. 10 cm, posmarować je olejem. Na każdy wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6-7 cm. Olej rozgrzać w szerokim rondlu. Partiami wkładać pączki (papierem do góry, a po 1 minucie go usunąć - ja usunełam od razu, własciwe sam ochodził czy wkładaniu ich do oleju). Smażyć 4 - 5 minut z każdej strony. Wyjąć, osączyć na bibule.
Cukier puder utrzeć z 2 - 3 łyżkami wrzątku i sokiem. Pączki odstawić do ostudzenia. Mi wyszło tylko 18 sztuk

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 05.05.2011 12:24
Dalam sie zwiesc, bo myslalam, ze sa z ziemniaków :)
wedith1 18.09.2010 14:54
Świetne pączusie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak