Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaki po lwowsku

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kość wołowa 200 g
kapusta włoska 200 g
śmietana kwaśna 0,5 szkl
masło 2 łyżki
olej 0,5 łyżki
mąka 1 łyżka
parmezan starty 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżczka
listek lauroey
pieprz, sól
flaki wołowe 1 kg
Imbir mielony Prymat 1/4 łyżeczki
Bułka tarta klasyczna Prymat 0,5 łyżki
cebula 1 szt
kardamon 1/8 mielony

Przepis i sposób przygotowania na: Flaki po lwowsku

Oczyszczone flaki natrzyj solą i kilkukrotnie wypłucz pod ciepłą wodą. Następnie zalej zimną wodą, zagotuj i odcedź. Powtórnie zalej zimną wodą i gotuj do miękkości (3-4 godziny).
Ugotowane flaki odcedź i pokrój w cienkie paski. Włoszczyznę zetrzyj na tarce i podsmaż na 1 łyżce masła. Kapustę pokrój w szerokie paski. Włoszczyznę i kości zalej 3 szklankami wody i ugotuj. Kości wyjmij a do wywaru dodaj flaki i przyprawy. Gotuj jeszcze 1,5 godziny. Cebule obierz i pokrój w cienkie krążki. Oprósz mąką i podsmaż na oleju. Zarumienioną dodaj do flaków i zagotuj. Śmietanę wymieszaną z gorącą zupą wlej do garnka i zagotuj stale mieszając. Na końcu dodaj parmezan. Na patelni rozpuść masło i posyp bułką tartą dodając całość do flaków tuż przed podaniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ronald88 22.09.2011 09:15
super
pacpaw 20.09.2010 20:06
parmezan w lwowskich flakach ? musze spróbować
Zofia12 28.07.2010 07:38
flaki, flaki, flaki, moje II miejsce wsród dań, zaraz po kartaczach, eh do domu by się chciało...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak