Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Usta królowej

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 i 1/2 szklani
margaryna 1 i 1/2 opakowania
cukier wanilinowy 1
proszek do pieczenia 1 lyżeczka
kwasna gęsta śmietana 1 szklanka
żółtko jajek 2
marmolada 1
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Usta królowej

Makę posiekać z tłuszczem, dodać żółtka, cukier waniliowy i proszek, a na końcu smietanę (nie wrzucajcie od razu całej śmietany, bo może sie okazać, że ciasto będzie za luzne, musicie wyczuć to pod ręką, dużo zależy od miękkości tłuszczu).
Zagnieść ciasto i włożyć na pół godziny do lodówki.
Po wyjęciu ciasto rozwałkować, wycinac kółeczka, na środek kłaść marmoladę i zlepiać jak ruskie pierożki.
Dokładnie ściskać brzegi, bo w pieczeniu ciastka rosną w górę i tak się lekko rozlepią tworząc uśmiech z marmolady.
Piec w nagrzanym piekarniku (180 stopni) na ciemnozłoty kolor.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 12.08.2013 21:49
dobre takie
malaczarna23 09.08.2013 08:16
fajne ciacha
Czarnula87 04.08.2013 10:48
smaczne te ciasteczka są :))
Magula 04.08.2013 08:02
Cóż za górnolotna nazwa ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak