Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle z twarogiem i szczypiorkiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Nadzienie:
twaróg 4 kostki (1 kg)
jajko 1 sztuka
posiekany szczypiorek 4 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
Ciasto:
ugotowane ziemniaki 4 kg
mąka ziemniaczana 1 kg
sól do smaku
ponadto :
śmietana do polania

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle z twarogiem i szczypiorkiem

NADZIENIE: Szczypiorek siekamy. Wszystkie pozostałe składniki na nadzienie przekładamy do miski i zagniatamy aż się połączą.
CIASTO: Ugotowane i przestudzone ziemniaki (mogą być z poprzedniego dnia) przepuszczamy przez maszynkę, przekładamy do dużej miski. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i sól. Wszystko zagniatamy. Z ciasta formujemy duże podłużne knedle. Rozpłaszczamy i nakładamy nadzienie. Knedle zwijamy i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy do czasu, aż knedle wypłyną na wierzch. Ugotowane knedle wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz. Polewamy śmietaną.
Z podanych składników wyszło mi 36 sztuk.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 24.02.2014 00:02
pychotka taki obiadek
olkaaa 11.12.2013 09:57
dawno nie jadłam
Ada-Gaba 06.10.2013 12:45
uwielbiam takie dania
jordi 28.09.2013 08:54
smaczne danie i baardzo syte
IwonaKa 16.09.2013 10:09
pyszne knedle,takie lubię
ONY_za_kare 09.08.2013 19:33
muszą być pyszne
mysza75 09.08.2013 16:51
Ale to musi byc dobre :-)
magdziorka6 03.08.2013 20:09
hmmm...ale narobiłam sobie smaka
Alex_M 03.08.2013 16:11
fajne knedelki. zjadlabym :)
halina17 03.08.2013 14:28
Owalne knedle - lubię knedle.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak