Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kisiel-mus porzeczkowo-cytrynowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

porzeczki 3 szkl. czerwone
cukier do smaku
budyń cytrynowy 2 op.
woda 1,5 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Kisiel-mus porzeczkowo-cytrynowy

Porzeczki umyć, osączyć, obrać z szypułek i zmiksować na mus z dodatkiem cukru i szklanki wody.
Mus przetrzeć przez gęste sitko i przelać do rondelka - ogrzewać do zawrzenia.
Proszek budyniowy rozpuścić w 1/2 szkl. wody i wlać do gorącego przecieru porzeczkowego - mieszać do zgęstnienia.
Przelać do salaterek i pozostawić do ostygnięcia.
Podawać po schłodzeniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czarnula87 04.08.2013 10:56
domowy kisiel najlepszy :P))
caralajna 03.08.2013 22:20
idealny na ten upał, na pewno fajne orzeźwia
Kolorowa 03.08.2013 22:04
Ładny kolor i pewnie smak
ssylwiaa 03.08.2013 18:28
pięknie podany deser ;)
Olga_SK 03.08.2013 11:53
Coś nowego! Chętnie wypróbuję :)
Konczi 03.08.2013 11:48
bardzo fajny pomysł z budyniem, ja dodaję mąkę. Myślę że wypróbuję Twój sposób i dodam budyń zamiast mąki :)
Habibi 03.08.2013 11:41
UWAGA - odp.na kilka wiadomości priv! w składnikach nie ma błędu ;) Ma być budyń w proszku ;) Budyń, w odróżnieniu od kisielu, nie ma kwasku cytrynowego, a ma za to więcej aromatu :) Natomiast porzeczki mają na tyle własnego kwasu, że smak wychodzi fajny :) Robię tak z wieloma gatunkami owoców.
Konczi 03.08.2013 11:39
uwielbiam domowe kisiele
Megg 03.08.2013 11:37
wspaniały deserek
Mniam 03.08.2013 11:33
Jeszcze takiego kisielu nie jadłam, ale fajnie wygląda.
pierniczkowo 03.08.2013 11:28
świetny deser, na pewno wypróbuję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak