Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z garnka

3.0
(14)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
woda 1,5 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1,25 łyżeczki
drożdże 20 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z garnka

Przygotowanie ciasta:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, sól i mieszamy. Wlewamy wodę i mieszamy łyżką, mikserem lub ręką, jak kto woli.  Mieszamy krótko, tylko tyle, żeby wszystko się połączyło.

Wyrośnięcie ciasta:

Miskę nakrywamy folią i odstawiamy na minimum 12, a lepiej na 18 godzin. Miska ma stać w normalnej pokojowej temperaturze. Po 12-18 godzinach ciasto wykładamy na posypany mąką blat, lekko je rozpłaszczamy nadając prostokątny kształt. Odgazowujemy ciasto, czyli pozbywamy się nadmiaru gazów  wytworzonych przez drożdże. Składamy ciasto na pół i ponownie na pół, lekko je naciskając dłońmi. Na koniec gładką stronę ciasta kładziemy do góry, a złączeniem w dół (np. w misce wysmarowanej odrobiną oliwy i posypanej otrębami, kaszką kukurydzianą lub sezamem albo niczym jeśli robimy bez ziaren).

Nakrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na blacie na ok. 2 godziny lub aż chleb powiększy się ok. 2 razy.

Pieczenie chleba:

Teraz nagrzewamy piekarnik wstawiając do niego puste, niczym nie wysmarowane naczynie, w którym będziemy piec chleb (garnek bez plastikowych elementów). Naczynie musi grzać się ok. 1/2 godziny od włączenia piekarnika, musi być bardzo gorące.

Chleb odwijamy i zsuwamy do garnka, albo pomagamy sobie tylko rękoma. Naczynie nakrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika, można teraz obniżyć temperaturę do 230 stopni. Pieczemy 30 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy ok. 10-15 minut. Chleb po upieczeniu studzimy na kratce.

Mąka użyta to mąka wiejska typ 650, ale można użyć nawet mąki tortowej lub poznańskiej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eli_555 05.08.2011 22:58
pyszniutki
SyMiki 18.02.2011 22:20
pychotka
patusia 13.01.2011 00:34
Bardzo apetyczny chlebuś :)
ZEWA 24.11.2010 20:26
no, no ciekawe, tak jeszcze chleba nie piekłam
bogumiła3 16.09.2010 23:16
super
gryczyn 14.09.2010 10:40
Pięknie wygląda!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak