Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekka zupa ogórkowa z ryżem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

porcja rosołowa 1 sztuka
włoszczyzna 250 g
woda 2 l
sól
pieprz
ziele angielskie 3 ziarenka
Liść laurowy suszony Prymat
ogórki kiszone 8 sztuk
zalewa z kiszonych ogórków 1 szklanka
mleko 1/4 szklanki
koperek pęczek
ryż 100 g
tymianek 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Lekka zupa ogórkowa z ryżem

Przygotować bulion: ugotować w wodzie porcję rosołową , obraną włoszczyznę, dodać lekko przypaloną cebulkę, przyprawy.

W tym czasie ogórki zetrzeć na tarce na grubych oczkach, koperek drobno posiekać.

Ugotowany bulion przecedzić, dodać ryż i gotować ok 7 minut.
Następnie z pozostałych z wywaru warzyw dodać pokrojoną w krążki marchew, ogórki kiszone, zalewę w zależności jak bardzo kwaskowata chcemy zupę. gotować ok 10 minut, na koniec dodać mleko (aby lekko zabielić zupę) i koperek.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 02.08.2013 15:51
świetna zupa
Janina 02.08.2013 14:44
Smaczna ogórkowa, lubię;)
wedith1 02.08.2013 14:34
W zimę ja również wole bardziej treściwe zupki, ale na lato ta lekka zupka jest idealna :)
agus198900 02.08.2013 13:44
uwielbiam ogórkową ale raczej z ziemniaczkami;) lubię treściwe zupy;)
msmors 02.08.2013 13:34
fajna zupka
wiola333 02.08.2013 13:30
smakowicie, daję smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak