Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak podlaski

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kiszona 300 g
kapusta biała 200 g
marchewka,pietruszka 1 szt
cebula biała 1 szt
mąka 1 szt
smalec 2 łyżki
przecier pomidorowy 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat
sól, pieprz
wędzonka 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak podlaski

Suszone prawdziwki zalej wodą i zostaw na całą noc. Następnego dnia obierz marchewkę i pietruszkę. Wędzonkę zalej trzema litrami wody dodają marchewkę, pietruszkę, grzyby, liść laurowy i pieprz. Gotuj około 45 minut. Posiekaj kapustę kwaszoną, poszatkuj kapustę białą. Obie kapusty włóż do rondla, dodaj łyżkę smalcu, zalej szklanką wody i duś na wolnym ogniu. Gdy kapusta będzie miękka posiekaj cebulę, podsmaż ją na smalcu, posyp mąką, wymieszaj z przecierem pomidorowym i dodaj do kapusty. Mieszając duś przez chwilę. Przecedź wywar z wędzonki i wlej do kapusty. Grzyby pokrój w cienkie paseczki i dodaj do kapusty. Dopraw całość do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak