Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Złoty ryż kokosowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż basmati 200 gram
masło klarowane 2 łyżeczki
mleczko kokosowe 200 ml
woda
sól 1/2 łyżeczki
kurkuma 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Złoty ryż kokosowy

W garnku rozpuścić na malutkim gazie połowę masła i wsypać ryż, delikatnie ciągle mieszając podsmażać ryż aż zacznie być jasno biały, co zajmie około 2 minut. Dodać 2 łyżkę masła i delikatnie zrumienić ryż ciągle mieszając przez kolejne dwie minuty. Całość zalać niewielką ilością wody tak by ryż był przykryty z centymetrowym zapasem. Zamieszać i gotować na wolnym pod przykryciem, często mieszając aby nie przywarł około 8 minut.

Gdy woda znacznie odparuje dodajemy mleczko kokosowe, sól i kurkumę. Gotujemy pod przykryciem do miękkości często mieszając, jeśli jest taka potrzeba dolewamy wodę.

Na koniec zostawiamy pod przykryciem ( bez ognia) na około 10 minut. Tak przygotowany ryż jest bardzo aromatyczny i lepki, może być osobnym daniem lub dodatkiem do pikantnych curry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak