Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przekładaniec kawowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

herbatniki 24 szt.
masło 175 g
cukier puder 5 łyżek
żółtko jajek 2 szt.
ekstrakt kawowy 2 łyżeczki
mocna kawa 1 szkl.
wiśniówka 2 kieliszki
masło do wysmarowania form
wiśnie do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Przekładaniec kawowy

Ekstrakt kawowy zalewamy dwiema łyżkami wrzątku, przykrywamy i odstawiamy, żeby wystygł. Następnie przecedzamy zaparzoną w szklance kawę i łączymy z alkoholem. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, wlewając powoli wystudzony ekstrakt kawy, a następnie dodajemy stopniowo żółtka. Herbatniki obficie skrapiamy kawą z alkoholem i układamy w prostokątnej formie wysmarowanej masłem. Na nie kładziemy warstwę masy, znów warstwę wilgotnych herbatników, aż do wyczerpania składników (2-3 łyżki masy zostawić do dekoracji). Kończymy warstwą herbatników. Wstawiamy na ok. 2-3 godziny do lodówki. Pozostałą masą smarujemy wierzch ciasta i dekorujemy go wiśniami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kotlet 15.06.2011 23:01
do kawy pasuje jak ulał...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak