Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z ziemniakami i serem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąki 350 g
soli 1 łyżeczka
cebula biała 2 szt
ziemniaki 500 g
woda 1/2 (gorąca)
twaróg 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z ziemniakami i serem

1 Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek wlać do niego niewielką ilość gorącej wody wymieszać. Szybko zagnieść ciasto , dodając stopniowo taką ilość wody , aby otrzymać ciasto nie klejące się do rąk i nie za twarde.
2 ciasto podzielić na 2 części. Jedną część przykryć czystą ściereczką. Pierwszą część ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy.
3 Wycisnąć krążki za pomocą szklanki.
4 Na każdy krążek nałożyć łyżkę nadzienia składać na pół, starannie skleić.
5 Zagotować wodę z solą. Na wrzącą wodę delikatnie wkładać pierog. Przykryć poczekać aż woda ponownie się zagotuje. Zmniejszyć ogień, delikatnie zamieszać. Gdy pierogi wypłyną gotować odkryte jeszcze przez 2-3 minuty.

Nadzienie:
Ziemniaki obrać ugotować przemielić przez maszynkę, dodać twaróg i drobno posiekaną i podsmażoną cebulę. Doprawić solą i pieprzem, wszystko dokładnie wymieszać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 18.01.2012 12:48
lubi kie
Adamorek 18.01.2012 12:48
lubi kie
Ewa109 05.11.2011 22:50
pychotka :-)
Joanna108
Joanna108 10.09.2011 20:16
moje ulubione
ziutula
ziutula 11.07.2011 08:55
dobre pierogi...
angelika14 03.07.2011 12:43
smaczne
Kate131 11.03.2011 08:36
tradycyjne ruskie najlepsze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak