Ptysie ze śmietaną

Ptysie ze śmietaną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szkl.
  • woda

    1 szkl.
  • masło stopione

    0,5 szkl.
  • jajko

    6 szt.
  • spirytus

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • żółtko

    1 szt.
  • ubita kremowa śmietana

    2 szkl.
  • czekolada

    1 tabliczka
  • cukier puder

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do wody zagotowanej z masłem wsypywać porcjami przesianą mąkę, wyrabiać bez przerwy, aż masa będzie odstawać od rondla. Gorące ciasto przełożyć do makutry, ucierać wałkiem, aż masa zbieleje, wbijając po jednym jaju. Wlać alkohol, dodać cukier. Z gorącego ciasta formować kulki wielkości połowy jaja, układać je na posmarowanej masłem blasze, smarując każdą rozmąconym żółtkiem i upiec na jasnozłoty kolor (uważać, by nie wyjąć surowych, bo opadną). Gdy ciastka wystygną ściąć wierzchy, podstawy napełnić bitą śmietaną, przykryć odciętym ciastem i udekorować roztopioną czekoladą i posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

pawel007

17.08.2010 07:56
pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat