Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe lody czekoladowe.

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana 30% 250 ml
żółtko jajek 3 sztuki
cukier 100 gram
mleko 200 ml
czekolada gorzka 100 gram
kakao 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe lody czekoladowe.

W rondelku zagotować mleko z czekoladą oraz kakao. Zostawić do ostygnięcia. Następnie Żółtka utrzeć z cukrem. Do tego dodać ostygniętą masę czekoladową i wymieszać.
Powstałą masę podgrzać w rondelku na małym ogniu do zagęszczenia.
Zostawić do wystygnięcia.
Ubijamy kremówkę i dodajemy ją do masy. Można dodać teraz startą czekoladę.Wszystko przelewamy do wcześniej schłodzonego pojemnika i wstawiamy do zamrażarki. Po 1h wyjmujemy lody i miksujemy. Tą samą czynność powtarzamy jeszcze raz po następnej godzinie i zostawiamy lody na noc w zamrażarce.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak