Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serowe quiche z nutą rozmarynu i kiełbaską

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 250 g
masło 150
żółtko jajek 2 szt
sól 1 szczypta
ser cheddar 40 g
śmietana 380 g
rozmaryn 1 gałązka
jaja 2 szt
kiełbasa 50 g
pieprz do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Serowe quiche z nutą rozmarynu i kiełbaską

Idealne ciasto, delikatny farsz. Serdecznie zapraszam:)

ciasto
250g mąki pszennej (typ 750)
150g masła
2 żółtka
szczypta soli

farsz
40g sera twardego (typ parmezan)
380g śmietany 18%
gałązka świeżego rozmarynu
2 jaja
50g wiejskiej kiełbasy
sól
pieprz

forma na tartę 28cm
papier do pieczenia
szklanka surowej ciecierzycy (lub suurowej fasoli)

Ciasto wyrabiam na jednolitą masę bez najmniejszego problemu, jeśli Twoje ciasto nie chcę się połączyć w jednolitą masę dodaj odrobinę zimnej wody. Ciasto wykładam na natłuszczoną formę tworząc brzeg i wkładam do lodówki na 1h.

Nagrzewam piekarnik na 180 stopni. Ciasto wyciągam z lodówki, kładę na nie papier do pieczenia i wysypuję cieciorkę. Wkładam do piekarnika i piekę 15 minut.

Wyciągam ciasto i ściągam papier z cieciorką. Piekarnik nagrzewam na 195 stopni. Łodyżki rozmarynu ucieram z łyżką śmietany. Śmietanę jaja pastę rozmarynową i starty ser miksuje kilka minut aż masa podwoi swoja objętość. Lekko solę i wylewam na podpieczone ciasto. Kiełbasę kroję w cienkie plasterki i układam na wierzch. Piekę 45 minut. Po upieczeniu odstawiam na 15 minut by farsz lekko stężał.

Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak