Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem wiśniowy

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiśnie 2 kg
cukier 0,25 kg
Konfiturex 2 op
cukier waniliowy 0,25 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem wiśniowy

Wiśnie umyć dokładnie, odrzucić brzydkie czy obite, usunąc pestki. Wrzucić do rondla i zasypać środkiem żelującym. Ja dałam Konfiturex. Wymieszać i postawić na ogniu. Zagotować.

Dodać cukier zwykły i cukier waniliowy domowy, wymieszać i smażyć około 3 minut.

Słoiki dokładnie umyć, wyparzyć wrzątkiem. Gorący dżem nalewać do gorących słoików. Wytrzeć brzegi jeśli się ubrudziły. Szybko zakręcać i odstawiać do góry dnem na grubym ręczniku. Zostawić do ostudzenia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 25.02.2014 20:02
pyszny dzemik
Ada-Gaba 11.10.2013 13:02
najlepszy domowy
Katarzyna59 04.08.2013 11:02
nie ma to jak domowy dżemik
IwonaDD 01.08.2013 11:32
tradycyjny, nasz polski smak - lubie to !
fotoviderek 01.08.2013 09:10
Wiśniowy dżemik to jeden z najlepszych :)
Alex_M 31.07.2013 15:19
Beatris, pewnie, każdy robi tak, żeby rodzinka zjadła ;) u mnie wszędzie mało cukru i minimum soli ;)
pierniczkowo 31.07.2013 14:27
jeden z moich ulubionych :)
Beatris 31.07.2013 14:00
Lubię wiśniowy dżemik. Ja daję dużo cukru, bo moja rodzina lubi słodkie dżemy.
gosia56 31.07.2013 13:38
pyszny dzem
kasiaw 31.07.2013 11:31
nie ma to jak dżem własnej roboty
Marta1986 31.07.2013 11:20
super pycha
Mniam 31.07.2013 11:04
Pyszny dżemik.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak