Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodzianki z kruszonką

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
drożdże 80 g
olej roślinny 1/2 szkl.
cukier 3/4 szkl.
cukier wanilinowy 1 op.
jajko 2-3 szt.
mleko 2 szkl.
sól szczypta
jagody
kruszonka
mąka 1 szkl.
masło 1/2 kostki
cukier 3/4 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzianki z kruszonką

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i dolewamy szklankę ciepłego mleka. Dodajemy 3 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Dolewamy podrośnięty zaczyn, resztę ciepłego mleka, resztę cukru, cukier wanilinowy i jajka. Zaczynamy wyrabianie ciasta. Dolewamy olej i wyrabiamy aż ciasto będzie odstawało od ręki, stanie się gładkie i elastyczne. Formujemy z ciasta kulę, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Do jagód dodajemy cukier - wg kwasowości jagód - kilka łyżek - i mieszamy delikatnie.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, krótko je wyrabiamy. Odrywamy kawałki ciasta, lekko spłaszczamy na dłoni, a na środek placuszka kładziemy łyżkę jagód z cukrem, zlepiamy brzegi i formujemy bułeczkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut pod przykryciem.

Przygotowujemy kruszonkę: mąkę wraz z cukrem i masłem rozcieramy palcami aż uzyskamy grudki kruszonki.

Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy kruszonką i od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 20 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 14.07.2016 15:53
smak lata!
mufinka79 31.07.2013 19:13
Dziękuję wszystkim za sympatyczne komentarze :)
malaczarna23 31.07.2013 07:41
uwielbiam jagodzianki:) jak każdy chyba,bo kto może ich nie lubić:p
jasiek 31.07.2013 01:28
pięknie podane
Megg 31.07.2013 00:16
przepyszne takie jagodzianki
halina17 30.07.2013 23:10
Pyszne jagodzianki.
KasiaK90 30.07.2013 22:26
jagodzianki!! mniam!
Sylwiagr 30.07.2013 20:52
musiały być przepyszne! :)
Misada 30.07.2013 20:39
świetny przepis
Aleksandra/Olcia 30.07.2013 20:35
mniam,i te upaprane buźki dzieciaczków ;)
Krzysiek3 30.07.2013 20:34
apetycznie
Klisza 30.07.2013 20:29
poproszę jedną
Simeo 30.07.2013 20:23
zjadłbym taką
Iwka 30.07.2013 20:17
muszą być pyszne
Silver Teaspoon 30.07.2013 20:08
ale smakowite
Anna133 30.07.2013 20:06
moje ulubione
Dorota59 30.07.2013 19:57
śliczne, domowe wypieki
AnielskaSlodycz 30.07.2013 19:50
mmm zapewne pychota :)
cukiereczek 30.07.2013 18:48
wyglądają mega pysznie
Mniam 30.07.2013 18:45
Wyglądają przepysznie.
adelajda 30.07.2013 18:42
lubię takie
eMMe 30.07.2013 18:30
Pyszne są. Z chęcią bym zjadła jedną lub dwie:)
Kasnaj 30.07.2013 18:20
bardzo fajnie wyglądają
Konczi 30.07.2013 18:16
rewelacyjne są

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak