Pierogi ze słodką kapustą i pieczarkami

Pierogi ze słodką kapustą i pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    50 dag
  • żółtko

    1 szt
  • olej

    1,5 łyżki
  • olej do smażenia

    3 łyżki
  • sól, pieprz

    do smaku
  • przyprawa do zup

    do smaku
  • masło lub słoninka do kraszenia

    wg upodobania
  • pieczarki

    30 -40 dag
  • Bulion grzybowy

    1 kostka
  • cebula

    1 szt
  • kapusta

    0,5 średnia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki,żółtka, oleju i ciepłej wody zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto i odkładamy ,przykrywając by nie wyschło na pół godziny.
Farsz: Kapustę drobno pokroić, zalać małą ilością wody, dodać bulion grzybowy i ugotować do miękkości /mieszać,dodać wody jeśli zbyt mało/. Odcedzić i ostudzić. W tym czasie na oleju usmażyć na złoty kolor drobno posiekaną cebulę i dopiero wtedy na nią wyłożyć starte na tarce pieczarki, posolić. Smażyć razem , cały czas mieszając, aż wyparuje płyn i pieczarki lekko zaczną się rumienić. Kapustę dobrze odcisnąć, - dodać do pieczarek, wymieszać, doprawić solą , pieprzem i przyprawą do zup.
Z ciasta w dowolny sposób formować placki /np. wykrawać szklanką/, nakładać nadzienie i dokładnie zlepiać. Gotować w osolonym wrzątku /po wypłynięciu ok. 3 minuty/. Podawać polane zrumienionym masłem lub wytopionymi ze słoniny skwarkami. Do popicia proponuję czysty barszczyk.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

cukiereczek

05.06.2011 07:28
super

Kate131

28.07.2010 20:44
Przepyszne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat