Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Morele w żelowanym syropie

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

morele 2 kg
cukier 1/2 kg
woda 1/2 litra
żel-fix 2 op.
ekstrakt waniliowy do smaku
Kwas cytrynowy Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Morele w żelowanym syropie

Morele umyć, osączyć, podzielić na połówki jeśli są malutkie, a większe pokroić w cząstki - wymieszać z żel-fixem w proszku.
Wodę zagotować z cukrem - mieszać, aż powstanie syrop.
Dodać kwasku cytrynowego do smaku oraz trochę naturalnego ekstraktu waniliowego - zagotować i włożyć morele. Zmniejszyć płomień do minimum i ogrzewać 5-8 minut.
Gorące morele przełożyć do wyparzonych słoiczków (aż po brzeg), zakręcić wygotowanymi pokrywkami i odstawić dnem do góry - pozostawić do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 08.01.2014 00:31
Rozsmakowałam się w ciepłej bagietce z prawdziwym masłem i tymi morelami ;) Tak więc ciągle rośnie lista pomysłów na spożytkowanie takich przetworów ;)
Halina14 01.08.2013 08:08
fajny przepis na zimę
Katarzyna/kate1980 29.07.2013 22:02
o koniecznie muszę wypróbować przepis
patryska76 29.07.2013 12:24
Ale mi narobiłaś ochoty :)
Mniam 29.07.2013 07:31
Ciekawy pomysł.
Habibi 29.07.2013 00:33
Zależy jakie soczyste morele. Jak stoją w temp. pokojowej, to syrop jest gęsty, ale nie krzepnie - natomiast w lodówce ścina się na bardzo delikatną galaretkę, jak dżemy niskosłodzone. Można dodać podwójną ilość żel-fixu, wtedy będzie dobrze krzepło.
jolanta53 28.07.2013 23:21
Jaka konsystencja wychodzi?
votus 28.07.2013 21:53
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak