Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek królewski

5.0
(32)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 2,5 szklanki
margaryna 1 kostka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżka
cukier 3/4 szklanki
miód 3 łyżki
jajko 1 sztuka
Biszkopt
jajko 3 sztuki
mąka 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 3 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Masa budyniowa:
margaryna 1 kostka
żółtko jajek 6 sztuk
mąka 3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier 3 łyżki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
mleko 500 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Placek królewski

CIASTO: wysypać mąkę, dodać cukier, wyrobić rowek, dodać jajko, sodę, miód i margarynę. Całość dokładnie wyrobić. Ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć na wysmarowane brytfanny i upiec w 180 st. na złoty kolor. BISZKOPT: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać. Na zmniejszonych obrotach miksera dodać żółtka i nadal ubijać. Łyżką wmieszać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i przesiane przez sito. Piec ok. 20-25 minut w 180 st. MASA BUDYNIOWA: 300 ml mleka zagotować. W pozostałej ilości mleka rozpuścić: mąki, jajka, żółtko, cukier wanilinowy. Zalać gotujące się mleko. Mieszać do uzyskania gęstej masy. Odstawić aż masa będzie masa zimna. Margarynę utrzeć, dodać cukier i gdy ładnie się już to utrze dodawać po trochu budyniu. Na dolną część CIASTA wyłożyć połowę masy budyniowej. Wyrównać, dać na to biszkopt i przykryć drugą częścią masy. Przełożyć drugim CIASTEM. Udekorować np. roztopioną czekoladą i lukrem. Na boki można wyłożyć wiórki kokosowe. Polecam

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 23.04.2014 23:20
bardzo smaczny
Iwusia 31.03.2014 23:48
jak dawno go nie jadłam .... :/
IZABELA29 20.02.2014 08:32
na pewno dobry
Sarenka 02.01.2014 08:27
Prezentuje się całkiem apetycznie.
Milka100 16.11.2013 23:51
faktycznie królewski
norweska20 15.11.2013 23:18
palce lizac
lena57 22.10.2013 14:34
goście pomyśleli że ciasto kupiłam w piekarni bardzo je polubiłam
Mikas55 26.03.2021 10:16
To co Ty Lena za gości masz pozbawionych świadomości kulinarnej ;-) Domowe ciasta niczym nie przypominają tych chemicznych przecukrzonych gniotów przemysłowych nawet jesli są z najlepszej piekarni :-). Zawsze bawią mnie takie komentarze typu " No jak z piekarni". To znaczy, że ktoś nigdy nie jadł domowych ciast , albo pozbawiony jest totalnie piekarniczego zmysłu. A co w tych piekarniach jest? Oprócz wyglądu to nic co można nazwac smacznym ciastem, nie wspomne już o skłądnikach tj. tłuszcze utwardzone, jaja w proszku, nachemizowae mąki itd.
Aneta2604 18.10.2013 13:58
mniam, mniam lubię takie
krystyna330 03.10.2013 09:01
pyszne ciacho a ja muszę ograniczać kalorie więc upiekę dla rodzinki
Margaretkaw 24.09.2013 10:07
Wygląda znakomicie ;)
mela25 17.09.2013 13:00
ciekawy przepis
Justyś 13.09.2013 22:46
moje ulubione ciacho
sylwia_mc 12.09.2013 12:22
Przepiękny
marta19 09.09.2013 22:31
przepyszne ciasto
agnieszka214 23.08.2013 09:08
tradycyjny dobry
artur7 19.08.2013 20:01
naprawde ladne
Katarzyna/kate1980 30.07.2013 22:30
rzeczywiście wygląda na królewski
EWI 30.07.2013 08:36
wygląda przepysznie
Czarnula87 29.07.2013 16:54
pysznie wygląda
Mira85 29.07.2013 11:38
wygląda rewelacyjnie
Luki 28.07.2013 21:12
ale kusisz!
Wiesława1 28.07.2013 20:56
pyszne ciasto
everay 28.07.2013 18:42
pysznie wygląda
biatriss 28.07.2013 15:51
pewnie super;P

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak