Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie mało kształtne

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

margaryna pół kostki
woda szklanka
mąka szklanka
jajko 5

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie mało kształtne

Kroki postępowania

1
Do garnka wlać wodę i dodać margarynę. Rozpuścić i zagotować, dodać mąkę i szczyptę soli. Energicznie mieszać, by nie było grudek. Zdjąć z ognia i do ciepłej masy dodawać po jednym jajku, mieszając. Nakładać łyżką porcjami na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach ok. pół godz.
Krok 1 - Ptysie mało kształtne foto
2
Wystudzone przekroić na pół. Przygotować krem (zagotować budyń waniliowy z cukrem, wystudzić i połączyć z połową kostki masła). Zimnym napełniać ptysie.
Krok 2 - Ptysie mało kształtne foto
3
Posypać cukrem pudrem.
Krok 3 - Ptysie mało kształtne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babajaga1969 17.11.2013 16:09
swojskie ptyśki są najlepsze
Margo1 27.08.2013 10:48
Ale ptysie , nie muszą wyjść kształtne
iziona 29.07.2013 08:26
Mi też zawsze takie bez kształtne wychodzą :)
Konczi 28.07.2013 15:46
oo tak pyszne musiały być mimo mało kształtności :D
migotka28 28.07.2013 15:00
kształtne czy nie na pewno pyszne
marcia7 28.07.2013 14:50
może mało kształtne ale zapowiadają się bardzo smakowe:)
kriko 28.07.2013 14:43
pyszne ptysie
Krzysztof15 28.07.2013 14:36
lubie ptysie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak