Babeczki ryżowe z sardynką

Babeczki ryżowe z sardynką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    1 szkl.
  • żółty ser

    4 plasterki
  • pomarańcza

    1 sztuka
  • rozmaryn, sól

    do smaku
  • sardynki

    4 (z puszki)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż ugotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić i wymieszać z pokruszonym rozmarynem. Następnie przełożyć do 4 pękatych filiżanek i mocno ubić. Każdą przykryć talerzykiem, przewrócić i delikatnie wyjąć babeczki. Pomarańczę przekroić na pół. Jedną część obrać i pokroić na 4 plasterki. Drugą też pokroić na plasterki, po czym każdy podzielić na cząstki. Na wierzchu każdej babeczki położyć plasterek pomarańczy, sardynkę i plasterek sera. Tak przygotowane babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 20 min. w temp. 200 stopni C. Gotowe babki udekorować cząstkami pomarańczy. Podawać z białym winem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat