Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekka zupa z młodego groszku, marchewki, ziemniaków i jarmużu

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

groszek cukrowy 1-1,5 szkl.
marchewka 2-3 szt.
ziemniaki młode 6 szt.
jarmuż 3 liście
koperek 1/2 pęczka
seler nać 1 liść
natka pietruszki kilka gałązek
śmietanka 1 szkl.
oregano szczypta
tymianek szczypta
sól do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt.
ziele angielskie 2 szt.
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Lekka zupa z młodego groszku, marchewki, ziemniaków i jarmużu

Marchewkę i ziemniaki skrobiemy i myjemy.
Wrzucamy do garnka, dodajemy ziele angielskie i listek laurowy, wlewamy ok. 2 l wody. Gotujemy.
Kiedy wywar zagotuje się zmniejszamy ogień i dodajemy drobno pokrojony jarmuż i liść selera.
Gdy warzywa są już prawie miękkie dodajemy przebrany i opłukany młody groszek. Gotujemy kilka minut, do miękkości warzyw.
Do zupy wlewamy śmietankę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz oregano i tymiankiem.
Na sam koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i koperek.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mufinka79 31.07.2013 19:11
Dziękuję za komentarze :)
halina17 28.07.2013 13:58
Dobra zupa na gorące dni lata i nie tylko.
Mniam 28.07.2013 13:02
Chętnie bym taka spróbowała.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak